Södermalm öster om Götgatan. Förr liklukt från Stigbergsgalgen, kanske av en bränd häxa. En slum för fattigt folk, som traskade i trapporna till påhugg i hamnen. Eller släckte törsten i en krog, känd från Bellman. Skildrat av Per Anders Fogelström från skrivbordet på Fjällgatan. Vi ser träkåkarna som en romantiserad idyll men som döljer forna tiders armod.
Mall för lärarledd lektion Utforskning av Södermalm öster om Götgatan.
Utflykten börjar vid Slussen T, provisoriska uppgången framför för Stadsmuseet. Som var Södra Stadshuset vid Ryssgården, namnat efter ryska handelsmännens bodar andra halvan av 1600-talet.
Våra steg går mot Katarinahissen och Katarinahissen. Mer känt som KF-huset eftersom det byggdes av Kooperativa Förbundet 1912.
Dra spårvägsräls på trånga Glasbruksgatorna var inte att tänka på. Därför sprängdes i berget en hylla i för Katarinavägen. Som vi följer, efter knycken upp på Renstiernas gata.
Läs om Zandahls undervattenskanon som ledde till upplopp. Klicka till StocholmsMix
Stopp 1. P-hus Slussen Katarinavägen 9. Skyddsrum likt sagan Bergakungens sal.
GMap GStrV Goto Opstr (Google Map / Streetview / Rutt, OpenStreetMap)
Att smyga in här i gapet i Katarinaberget var som att hälsa på i sagans Bergakungens sal. 500 bilar fick plats i P-hus Slussen, där de kunde tvättas och tankas. Ett gupp avslöjar en 50 ton tung betongport som framdragen ska stoppa en atomstötvåg. I krig kan uppemot 20 tusen personer söka skydd, i tre våningsplan, som sträcker sig ända till Björns trädgård vid Medborgarplatsen.
Istället för att åka nyöppnade Katarinahissen kan man gå 119 steg i zick-zacktrappan upp till Klevgränd. Och vidare till Mosebacke. Stentrappan bredvid P-husgapet kallas Harald Lindbergs trappor efter konstnären som hade ateljé vid Södermalmstorg. Fast trappor från Glasbruksgatorna har funnit långt tidigare.
Däruppe på (Stora) Glasbruksgatan 15 hade Carl Larsson ateljé på 1890-talet.
Bildgåta: Vad är detta som dyker upp längre fram i vandringen?
Stopp 2. Borgmästartrappan Katarinavägen 13. Glömd och gömd.
Stängd. Repareras. Foto Ingemar Lindmark.
Inte många har upptäckt Borgmästartrappen, inklämd mellan kontorslimporna gamla KF-huset/Katarinahuset och KF-byggda glashuset. En trist betongtrappa saxar sig ner till just ingenting i Stadsgården.
Läs mer om Borgmästartrappan i StockholmsMix
Kanske fler hittar dit då renoverade trappan öppnas frampå 2024. Så småningom till ett attraktivare Stadsgården om bussterminalen lyckas flytta in i Katarinaberget. Realiseras planen får vi se ett nytt kulturhus, Nobel Cente,r vid överdäckade Stadsgårdsleden.
Fotot visar trappan 1913 med nya KF-huset till höger och till vänster glashusets föregångare Drottshuset, där Isaac Grünewald hade ateljé. Ovanför trappan syns nylagda Katarinavägen och högst upp Stora Glasbruksgatan. Därifrån en Borgmästartrappa byggd i trä redan på 1600-talet.
Till höger i målningen syns höga huset Stentolvan. Där bodde Abert Engström, känd judehatar sdom drev hatkampanj mot Grünewald – uppväxt bland fattiga judar på Södermalm.
I glashuset Katarinavägen 15-17 som KF byggde 1975 fanns Milton Securities i Stieg Larssons Milleniumböcker. Där IT-nördiga Lisbeth Salander jobbade, med avbrott för en hamburgare på McDonalds Katarinavägen 1.
Stopp 3. Snart kan man gå i Lokattens trappor, nära Katarinavägen 18. Renoveras och snart en upplevelse
En hotspot för utsocknes och infödda på gång vid klippkanten? Läs om Lokattens trappor och du kan guida kryssninggäster som landstiger här. Eller turister bussade till utsikten på Katarinavägen. Efter renoveringen stiga in i paviljongen, överst på slottsliknande byggnad som förr var slutstation för Saltsjöbanan.
Läs mera om Lokattens trappor i StockholmsMix
Som en genväg mellan Katarinavägen och (för många oupptäckta) kulturscenen i Stadsgårdsterminalen. Och på nervägen besöka en servering i trapphuset.
Stopp 4. F d Stadsgårdshissen. Framför knäet Katarinavägen / Renstiernas gata
Från gatuknycken löper gångbron till ett grönt lusthus, som är toppen på pensionerade Stadsgårdshissen.
Där hade hade trubaduren Carl Anton Axelsson några decennier en ateljé för att måla tavlor. Tack vare honom stoppades rivning. Utsikten närde i visor hans kärlek till staden.
Stopp 5. Albert Engström trappor i Kolingens kvarter. Mynningen på Renstiernas gata
Katarinavägen gör en knyck och övergår Rentstiernas gata, döpt efter två rika bröder från Holland som adlades på 1600-talet. Renstiernska palatsets fasad kan beskådas på Wollmar Yxkullsgatan 12.
Före 1900 var Renstiernas gata en återvändsgränd där ungarna åkte kälke. Sprängningen gjorde ett djupt sår i berget, tog med sig flera hus och klöv Stigbergsgatan och Fjällgatan.
Ett var Stentolvan, höga stenhuset vid dåvarande Fjällgatan 12 – efter sprängningen västerut omdöpt till Mäster Mikaels gata. Stentolvan ersattes av stora funkishuset vi ser närmast klippkanten, då känt som Hantverksinstitutet.
Som nygift bodde författaren Albert Engström i Stentolvan, dit han bjöd traktens lodisar på konjak.Tills fru Engström kom hem och schasade ut besökarna. I hans teckningar eviggjorda som Kolingen och Bobban.
Stopp 6. Cornelisparken. Dela stadens mest magnifika utsikt med Cornelis Vreeswijk
Vi gör en avstickare uppför trapporna, i nutid döpta till Albert Engströms trappor. Där möter oss Cornelis Vreesvwjk som bronsstaty – halvnaket gitarrformad som i fotografier, iförd hängslen och med en Cecilia Lind på gitarrskaftet.
Hej, om du vill, säg bara till, så går vi hem till Söder! O, bugen er i bylingar i bucklor och batong”. Taubes Fritiof Anderssons paradmarsch fick mustig tolkning av Cornelis.
Slå dig ner på en bänk vid parkkanten och njut av utsikten. Låt i ett inre sinne poeterna mötas. Ofta charmiga rumlare som Cornelis, ibland i finkan. Rikta blicken mot Riddarholmen där Taube sitter staty på kajen. Slottet där Bellman satt av en skuld i vaktflygeln, kanske nynnande Gubben Noak och annat han diktat från Söders krogar. Se Gamla stan med källaren Fimmelstången på Kindstugatan där Lasse Lucidor stacks ner i en duell. Och Östermalm. Skalden Lars Wivallius som efter lurendrejerier i Europa fick anställning som auditör hos livgardet på Ladugårdsgärdet. Av tjänsten belönad med sista vilan på Katarina kyrkogård i gott sällskap med Cornelis i en annan grav.
Stopp 7. Pausa på Tjärhovsplan. Före vandringen på Mamsell Josabeths trappor, till idyllen på Stigbergsgatan
Vi återvänder till Renstiernas gata, vidare upp till Tjärhovsplan. Trötta ben kan vilas vid krysset Tjärhovsgatan / Renstiernas gata.
Passa på avnjuta en pralin hos Chokladfabriken, samma gata nummer 12. Eller en enklare matbit på bistron. Kanske kisspaus i offentliga toaletten.
Skänk en tanke till Cornelis Vreeswijk som levde i slutat på levnaden på Renstiernas gata 16, i hörnet på Tjärhovsgatan. Lyssna till en undanskymd och
Som nygift med Märta bodde Hjalmar Söderberg 1899 i grannhuset Folkungagatan 95. Bara ett år för han hatade den ”tarvliga arbetarstadsdelen”, som dock satte spår i flera noveller.
En trappa smyger längs klippväggen upp till Stigbergsgatan, i trä som trapporna förr.
Klicka till StockholmsMix Mamsell Josabeth blev känd först 50 år efter sin död – 36 år senare hedrades hon med egna trappor.
Döpt 1969 till Mamsell Josabeths trappor. Josabeth Sjöberg målade naiva akvareller från dussinet hyresrum på Södermalm men inte just här (de närmaste på Högbergsgatan 29-35 och S:t Paulsgatan 28).
Studenter går här till skolor på Stigbergsgatan. Kyrkobesökare också, till Norska kyrkan ovanför klippkanten. Fler turister borde hitta hit för efter de sjuttio trappstegen visar sig en stuga med en intressant historia. Före 1885 hette gatan Katarina Östra Kyrkogata. Som Per Anders Fogelström beskrev som träruckel för fattigt folk vid en stenig stig. Slaskvattnet hälldes på gatan, vatten hämtades från en avsides pump.
Läs mer i StockholmsMix om Josabeth Sjöberg.
Bildgåtan: ledtråd ”inte brandkåren som släcker”.
Stopp 8. Blockmakarens hus Stigbergsgatan 21. Visas som museum, inrett som 1917
Med näsan över planket syns en gård tre hus på rad. Närmast två byggda 1700-talet där Gustav Andersson svarvade block för repvinschar. Före detta bakstugan längst ner hyrde änkan Emilia Gustavsson, åren runt 1920 trångt boende med fem barn. Illa isolerat, inget rinnande och råttor som bets. Soppa hämtade ungarna från fattighjälp på Erstagatan.
Dygnet fyllde hon med tre arbeten; byggstädning och tvätt i finare familjer, tryckerijobb och tidningsutdelning på nätterna. Lediga stunder sjöng hon i Frälsningsarmén.
Sommartid visar Stadsmuseet hur familjerna Andersson och Gustavsson bodde svältåret 1917.
Klicka till StockholmsMix På besök i en av de idylliska söderkåkarna på den gamla goda tiden.
Emilia Gustavsson en förebild för präktiga Emilie Nilsson i Per Anders Fogelströms Stadsserie? I Barn av sin stad hyr hon gårdshuset på Fjällgatan, innan det revs för breddningen av Renstiernas gata.
Författaren hedras med namnet PA Fogelströms gymnasium som 2017 flyttade till huset på Stigbergsgatan 26, byggt 1915 för Frans Schartaus handelsinstitut.
Stopp 9. Högskolan Stigbergsgatan 30 med galgbacke och kula på taket
Vädersolstavlan från 1523 visar till höger galgen på Stigberget, då benämnt Galgebærgith. Upp till tio missdådare hängdes från bjälkarna mellan de tre pelarna. Där de fick hänga till glädje för kråkorna och synliga från staden androm till varnagel,
Alternativet var halshuggas inför en upprymd publik. De var snabbt framme med kärl för att samla blodet, som ansågs bota sjukdomar.
Bödeln Mikael Reissuer., som bodde på Renstiernas gata, fick för ett dråp 1650 sitt huvud knipsat av sin efterträdare. Vid husen som byggdes i grannskapet kändes lukten från utspridda likdelar. Vilket ledde till hanteringen sent 1600-tal flyttade till Hammarbyhöjden.
Högsta punkten väl synlig från hamnen var även av vikt då Navigationskolan fanns på berget 1907-1902. Tidkulan i tornet släpptes ner exakt klockan ett för att kalibrera kronometrarna på båtarna i hamnen. Vilket för traditionens skull sker fortfarande. Trots att det är privata vårdhögskolan Marie Cederschiöld högskola som använder lokalerna. Adress Stigbergsgatan 30.
På andra sidan gatan, nummer 33, kan kan man rasta i Anna Lindhagens täppa som på hennes initiativ skapades på 1930-talet. Med 1776 på lusthusets vindflöjel. Många kan tacka henne för initiativ till koloniträdgårdar och en enträgen kamp att rädda kåkbebyggelsen. Miniparken omger Sista Styverns trappor som vi går nerför till Fjällgatan.
Stopp 10. Fjällgatan 30. Huset där Fogelström skapade släktsagan från Söders höjder
Skrivarverkstaden hade Per Anders Fogelström under takåsen på Fjällvägen 30, ovanpå trerummaren där han och hustrun Sara bodde. På vinden fanns skrivbordet och ett hundratal hyllmeter Stockholmslitteratur. Travar med papper och fotografier var viktiga källor, som inramning för släktsagan kring Hennings och Lottens släktingar.
Från vindskupan hade Fogelström utblick mot Saltsjön ända till Östermalm. Där han bodde ett tiotal år innan familjen kom hit 1964. Där på Styrmansgatan skrev han de två första böckerna i stadsserien, Mina drömmars stad och Barn av sin stad. De tre följande skrevs här.
Genombrott som författare fick han 1954 med manus för Sommaren med Monika, som Ingmar Bergman filmade. Första böckerna skrevs på toa nattetid i en etta på Kungsholmen, för att inte störa familjen.
Från skrivarvrån på Fjällgatan såg Fogelström utanför fönstret grönskan, som numera kallas Per Anders Fogelströms park. Där romanens Henning Nilsson i Sista styverns trappor tog trötta steg från påhugg i hamnen till till familjens dragiga träkåk på Åsöberget.
Stopp 11. Fjällvägen 34 Stigbergets Borgarrum. Visar hur Anna Lindhagen, fattigkåkarnas räddarinna, bodde.
”Med rättfärdighet och skönhet i världen”. Vem var denna dam som hedras med minnesmärke halvvägs in på Fjällgatan. Korta svaret är: Anna Lindhagen (1870-1941), borgardottern som blev socialdemokrat.
Klicka till StockholmsMix Den obekväma eldsjälen Anna Lindhagen och hennes lilla museum.
Långa svaret: Envis i stadens fullmäktige och andra arenor drev hon med socialt patos barns och kvinnors rättigheter, rösträtten inte minst. Fredsarbete, varsam stadsplanering och koloniträdgårdar låg henne varmt om hjärtat.
Fjällgatan 34 på andra sidan gatan. Museet Stigbergets borgarum visar hur hon bodde senare delen av sin levnad.
Passa på och njut av utsikten från terrassen längs gatan. Fiskmåsarna gillar om det köps ätbart i serveringen.
Svar på bildgåtan: dricksfontän på Fjällvägen.
Stopp 12. Lilla Erstagatan 6. Jonas Gardell i filmen granne med Lisbeth Salander
Listbeth Salanderers bostad filmades inte i huset Fiskargatan 9, som i boken – utan vid Lilla Erstagatan 6. Närbilder togs i porten och interiören i en lånad lägenhet. Skådisen Michael Nyqvist är begravd i närheten, på Katarina kyrkogård.
Jonas Gardell bor i en bostadsrätt på denna adress. Där han under inspelningen från balkongen tänkte vinka med en banderoll ”Heja Lisbeth”. Fin utsikt genom gatans gatt mot Stockholms Ström.
Monica Tranströmer bor i huset i en lägenhet som hon och nobelspristagaren Tomas Tranströmer delade.
/ Av Ingemar Lindmark