Stockholm 1913: Går det att leva på 3 kronor om dagen?

Bild: Lagerlunden 1914, Per Fredrik Röding (CC-BY)
Sthlms stadsmuseum via Stockholmskällan

Lika välkänt som att Stockholm – Nordens Venedig – är en vacker stad är att det är DYRT där! 1913 visste “alla”:

I Stockholm kan man inte leva under 10 kronor om dan.
Eller?

I augusti 1913 testade SvDs signatur Au revoir (alias Artur Möller) hur billigt en turist kunde leva i Köpenhamn, jämfört med exempelvis Stockholm. Målet var att klara sig på tre kronor per dag, så signaturen inriktade sig på köpenhamnska billighetsrestauranger. Här följer hans berättelse.

I Köpenhamn finns inte lika många automatrestauranger som i Stockholm, och så fort en öppnar så dyker en konkurrerande “anti-automat” upp tvärsöver gatan. I “anti-automaten” kostar aperitifen 25 öre (med dricks 35) istället för en krona brutto. Det finns de som hävdar att det bästa med Köpenhamn är att man kan få snaps på automaterna. Och nära Strögets mynning finns en automat, där supen kostar endast 5 öre – utan att det blir trängsel av fulla busar. Hur skulle det ha fungerat på Drottninggatan i Stockholm? undrar signaturen.

Vår middag intas på Café de la grande ville, som uppvisar en lockande matsedel. Här kostar den “stora dinen” 85 öre (med dricks 1 krona) och innehåller frikassésoppa, grillad anka och aprikoskräm. Efter nubbe, öl och kaffe om vardera 10 öre, har denna dag alltså kostat totalt 1:65.

Man bör dock akta sig för sk “svensk caloric” för 50 öre kvartsbuteljen, en hemgjord vätska som lär ska efterlikna svensk punsch – utan att lyckas.

Återstående 1:35 räcker utmärkt till av avsluta dagen på en av de små trädgårdsvarietéerna eller hos Lorry Feilberg, och röka en stor härlig 10-öres Hirschsprung cigarr vid en aftongrogg eller en bägare fatöl på något av de genuina ställen dit turisten inte hittar.

En vecka senare åtog sig signaturen Hugin att för samma summa leva HELA DAGEN (alltså med tre måltider) i Stockholm – med dispens endast från aperitifen och nubben.

Då får man inte gå på lyxrestauranger, inte ens om de har billighetsalternativ för 1.50 – det är bara lockbete och rundar gärna av sig upp till en tvåkrona, eller ännu mer. Möjligen skulle man kunna prova Tennstopet, den enda restaurang som inte ens höjde sina priser under de olympiska sommarspelen 1912.

Jag börjar dagen med en filbunke för 25 öre på en automat. På det klarar jag mig till kl 12 eller 1, varefter jag går till Stockholms utan tvekan bästa automatrestaurang som ligger mitt emot Centralstationen och erbjuder lunch bestående av kötträtt (0.35), pilsnerdricka (0.10), kaffe (0.10) och wienerbröd (0.05) – summa summarum 60 öre. Då har jag fått i mig näring tillräckligt för att ska orka tillbringa hela förmiddagen på Skansen och stadens muséer.

Om jag sedan inte bara är hungrig som en varg utan också vill sitta vid dukat bord finns på Drottninggatan Margaretaskolan, en hushållsskola för skötsamma kristna unga flickor som kombinerar sin utbildning med matservering, butik med färdiglagad mat samt festvåning. För 1.40 erbjuds man där fyra rätter med pilsnerdricka och kaffe, någon dricks betalar man inte.

Eftersom vädret är vackert avstår jag kaffet där och går istället snett över gatan till Centralbadets trädgård, där jag vid springbrunnens sorl röker min 15-örescigarr till den kopp kaffe jag hämtat i automaten Skafferiet.

Hela dagens förtäring går då på totalt 2:50.

Efter tre rejäla måltider har jag alltså 50 öre kvar att festa om för. Och för det kan man ändå sätta sig i Blanch under träden och lyssna på den italienska musiken vid en sejdel öl – samt ge 20 öre i dricks.

Nay, Alexander, (PD) via Wikimedia Commons

Dag två är en lördag och således dags för en lite festligare kväll. Jag avstår därför från att äta middag vid dukat bord och äter alla tre måltiderna i automat = sammantaget 1.60.

Återstår 1.40 som jag tar med till Operaterrassen, där jag dricker kaffe och en kvarts Cederlund. Samt till hovmästaren överräcker 20 öre i dricks – särskilt uppskattat av honom som just mottagit 10 öre av ett sällskap utlänningar, som suttit där halva dagen…

Så kom inte o säg att man inte kan leva billigt i Stockholm!
/Hugin

Operaterrassen (PD) Digital Museum

PS: Enligt Prisomräknare från medeltiden till 2100 kunde man för 3 SEK år 1913 köpa lika mycket varor och tjänster som för 168.7 SEK år 2024 mätt med konsumentprisindex.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *