I stället för 17 maj borde norrmännen fira 6 juni. För det var detta datum 1905 som Stortinget förklarade unionen med Sverige upplöst. Oscar II fick sparken helt enkelt.
Förmodligen befann sig kungen då i Göteborg, där åtskilliga ättlingar gav begreppet landsfader en annan innebörd. Den dagen sjösattes nämligen från Lindholmen pansarskeppet HMS Oscar II, lagom till det förväntade kriget med broderlandet. I enlighet med ”Brödrafolkens väl”, som det kungliga valspråket löd.
Inget att fira 6 juni?
Artur Hazelius öppnade Skansen 1891, där det för den bräckliga ekonomins skull ordnades folkfester. 1893 hölls en vårfest under fyra dagar med en nationalfest som extra krydda den 5 juni. Men då ösregnade det så det fick bli dagen efter.
Efteråt ville Hazelius förankra dagen historiskt. En gaggig hertig Karl antog nya regeringsformen när han utropades till kung Karl XIII 6 juni 1813. I en månad som innebar en nationell katastrof, kanske den värsta i vår historia. För ryssen ockuperade Finland, Åland och en stor del av Västerbotten. Napoleons marskalk Jean Baptiste Bernadotte stod med sin här i Danmark och tänkte erövra Skåne. Sveriges nationaldag är egentligen satt till åminnelse av två riksamputationer, först Finland och sedan Norge.
Hazelius förankrade även sin egenhändigt snickrade nationaldag till kungavalet av Gustav Vasa i Strängnäs 6 juni 1523. Ett väl så besynnerligt argument, inte bara för att det var på midsommardagen som han tog makten i huvudstaden. Utan ännu mer för att den grymme despoten satte punkt för Kalmarunionen. Artur Hazelius var en hängiven skandinavist, därav namnet Nordiska Museet. Språkvetaren började sin bana som skolmagister och då författade en reformerad rättstavningslära för att harmonisera de skandinaviska språken.
Är vår nationaldag ett bisarrt utslag av svenskt självplågeri? Tvärtom, för vi har just inget dramatiskt att fira. Vi har sluppit ockupation och kan därför inte fira en frigörelse. Vi har inte haft blodiga revolutioner där vi kastat av oss tyranner. I den idyllen hade midsommar platsat bättre för då firar vi ju ändå. Eller varför inte nationsdag på annandag pingst, helgledigheten som politikerna stal från oss.
Har några andra än katolikerna orsak att fira 6 juni? Drottning Kristina abdikerade den dagen 1654 för föratt sedan konvertera i Rom.
Norge först med nationaldag och Skansen
Norrmännen går man ur huse , elsker dette lande och viftar flaggor den 17 maj. Den dagen 1814 skrevs en grundlag för ett fritt land, innan det erövrades av svenskarna. 5 juni är Danmarks grundlovsdag, efter landets demokratisering 1849.
Bara två länder i Europa saknade nationaldag vid förra sekelskiftet, Sverige och Andorra. Midsommardagen var på tapeten. Andra förslag var att locka fram feststämningen med Karl XIIs och Gustav II Adolfs dödsdagar. Käbblet avtog när Hazelius på eget bevåg bestämde sig för 6 juni, mera för att få fart på Skansen affärer än att honorera rikets bemärkelser.
Skansen är världens första friluftsmuseum. Så står det i turistreklamen. Söta brors tilltag retar norrmännen, för de var först.
Oscar II ville plåstra den sargade opinionen och betalade 1881 för återuppbyggande av fem bondehus på halvön Bygdöy utanför Oslo. De ingick senare i Norsk Folkemuseum som hade Skansen som förebild.
Hazelius misslyckades med att få norska hus på Skansen. Inte bara norrmännen utan också kungen satte sig på tvären. ”Kristiania også burde ha noe for seg selv alene” förklarade Oscar.
Trögt hissa svensk flagga
Före Oscar II flaggade just ingen svensk på landbacken. När kungen hissade en svensk sillsallatfana följde en och annan efter. Med en av de sjuglasvagnar som Nordiska museet tiggt sig till for Hazelius 1893 till slottet där han bjöd in kungen till Skansens vårfest, där flaggning ingick. Denna dag två år senare drog 2 000 flaggviftande skolbarn och tusentals andra stockholmare upp till festligheterna på Skansen.
8 juni 1905 tågade 50 000 upp till Rosendals slott bakom Skansen där de för en deppig Oscar II sjöng Du gamla, du friska. Året efter fick vi en flagglag som tröst för unions-upplösningen.
Trots det var flaggningen en stockholmsk angelägenhet – fram till 1916. I skuggan av världskriget exploderade patriotismen och därmed Svenska flaggans dag. Åhlén och Holm skänkte flaggor till den som kunde visa upp en flaggstång. Vi fick 1918 Svenska flaggans dag på Stockholms stadion, där traditionen kunglig flaggutdelning fick sin början. Se video.
De besuttna ville med denna nationella uppslutning vaccinera riket mot massorna som marscherade under röd fanor. Arbetarna gick hellre till Norra Bantorget för att lyssna på Hjalmar Branting, partiordföranden som länge var kritisk till flaggdagen.
Bakelse klen tröst
Av samma politiska skäl firas 6 november som allmän flaggdag, fortfarande! Gustav II Adolf stupade 6 november 1632 i Lutzen tillsammans med 3-4 tusen egna soldater. Oavgjort i slaget mot Wallenstein visserligen, men början på ett skede då svenskarna tappade greppet i trettioårskriget. Då var landets erövrade landskap i väster ännu icke svenska, vilket göteborgarna 6 november firar med gustavandreadolfbakelser – en morbiditet som spridit sig ända till Finland.
”Varför fira vi våra nederlag och vår vanära? invände då Henrik. Er konung (han sa aldrig vår!) stupade vid Lutzen, och katolikerna firade segern; spelet är ju vunnet när kungen är matt, och Wallenstein blev icke slagen”. Så skrev August Strindberg i Götiska rummen.
1963 flyttande Svenska flaggans dag tillbaka till Skansen. Festligheten kallades ofta nationaldagen men det var först 1983 som den fick officiell status. Det gällde att återerövra flaggan från nynazisterna. För att få fler att delta i firandet gjordes nationaldagen 2005 till helgdag. Vigselhelgen annandag pingst degraderades till vanlig söcken.
Bytet från en måndag till någon av veckans alla dagar innebar att vi måste jobba 1-2 timmar mer – oavlönat – fördelat på varje år. Beslutat av en socialdemokratisk regim som brukar berömma sig med reformer för arbetstidsförkortning. Året efter bytte Sverige regering.
Nationalsången svensk?
Du gamla du friska fick ett genombrott på Skansens vårfest 1893. Fast ingen anade då att de sjöng en nationalsång, för någon sådan var inte officiellt sanktionerad. Den är inte officiell nu heller fast sjungs ändå – för alla tror det. Sverige nämns inte ens i den text Richard Dybeck skrev under den skandinaviska yran 1844. Därför strofen Ja, jag vill leva, jag vill dö i Norden. Ett norden, där Finland och Norge amputerats från svenska riket.
Bara polackerna nämner Sverige i sin nationalsång där de sjunger ”Efter den svenska ockupationen, Kommer vi tillbaka till sjöss, För att rädda vårt hemland”. Carl XVI Gustaf är vår förste kung sedan Gustav Vasa som inte anser sig vara kung över norra Tyskland och Polen. Kungatiteln Svears, Göters och Venders konung avskaffades först 1973.
Ingen riktig nationaldag, eftersom vi inte har något ärorikt att fira. Ingen officiell nationalsång fast vi sjunger ändå. En flagga med ett kors knyckt från Danmark och blågul kulör ärvd efter tyskättade Albrechts unionsvapen. Kungar som ända in i modern tid säger sig härska söder om Östersjön. Riktigt blågula är vi bara när Zlatan Ibrahimović gör mål.
Eller gör reklam för en kinesägd bil. I vänstertrafik.
/ Ingemar Lindmark