DN har listat svenskarna med största vinsterna på kapital 2020, deklarerat 2021. De flesta har tjänat pengarna på fastigheter, några på börsaffärer och dataspel. Som tia platsar serieentreprenören Hjalmar Winbladh. Han sålde av sin andel i Wallenbergarnas riskkapitalbolag EQT Ventures för 370 miljoner kronor. Pengar som Winbladh ska investera i nya startups.
Affärsängeln Hjalmar Winbladh representerar en typisk svensk entreprenörssaga. Jag vet, för jag skrev i DN 1995 hur det hela började. Han och en kompis satt ute i Värtahamnen med en idé hur epost kunde skickas till mobiltelefoner. I företaget Sendit utvecklade de ett program som slussade post elektroniskt via en server. Jag skrev fler artiklar om Sendit i DN (betalsajt).
Winbladh klagade på struliga servrar hos Microsoft, vilket resulterade att IT-jätten 1999 köpte Sendit för en miljard kronor. IT-bubblan sprack och Microsoft stängde ner Sendit i Kista. Med en välfylld kassa investerade Winbladh i ett antal IT-företag med god tillväxt. Rebtel, Wrapp och Epidemic Sound är tre exempel.
2016 gick han in som partner ihop med Investor som grundare till EQT Ventures Det är ett av Europas främsta riskkapitalbolag.
Läs här nedanför min DN-texter hur det hela började. Eller i DN.
/ Av Ingemar Lindmark
Budbil ledde till mobil e-post
PUBLICERAD i DN 1995-09-28
Av INGEMAR LARSSON (Lindmark)
Primusköket, blixtlåset och AGA-fyren. Svenska innovationer var förr handfasta grejor som var lätta att förstå sig på. Den vandrande brevlådan är knepigare att beskriva men är egentligen lika briljant uttänkt som blixtlåset. Bakom uppfinningen står det lilla dataföretaget SendIT.
– För fem år sedan var vi tre kompisar som pluggade på Stockholms universitet, på dagarna, på nätterna jobbade vi i vår nystartade städfirma. Det säger Hjalmar Winblad, som är en av de tre kompanjonerna.
– Nattjobbet gav insatsen till budfirman Pedal och det var då vi upptäckte hur ineffektiv budbranschen var. Bilarna körde åtskilliga mil i onödan på grund av dålig planering. Därför utvecklade vi Windowsprogrammet Budwin med vilket datorn direkt räknar ut bästa rutt och sedan ger instruktioner till bilarna och cykelbuden via mobiltelefonen.
– Våra trettio bud drog i fjol in 17 miljoner kronor med god lönsamhet tack vare den datorstödda planeringen, säger Hjalmar Winblad.
– Vi är skuldfria och vinsten plöjer vi ner i nya utvecklingsprojekt inom data och mobiltelefoni.
Pedal är på väg att trampa ur barnskorna. I dag är kompanjonerna 26 år och de har ännu inte tagit någon examen på universitetet.
Pedal har knoppat av ett nytt företag, som heter Send-IT, för att exploatera den vandrande brevlådan. Europolitan har nappat och Send-IT har tre man i London där de förbereder ett system för Vodafone i Storbritannien. Ordern är näst intill i hamn. (Den mycket lönsamma mobilteleoperatören Vodafone är förutom delägarskapet i Europolitan verksamt i flera länder och tävlar med amerikanska Airtouch om positionen som Europaetta.)
Det är raskt marscherat av ett företag som för fem år sedan bara var en luftig idé i en studentlya.
TEXT
LARSSON-INGEMAR (Lindmark)
E-postdirekt i nallen. Svenskar uppfann “den vandrande brevlådan”
PUBLICERAD i DN 1995-09-28
Av INGEMAR LARSSON
Nu kan man hastigt och lustigt bli Internetansluten när man köper en mobiltelefon. När nallen väl är vald brukar säljaren snabbt fråga vilka tilläggstjänster man önskar, t ex fax och kortmeddelandefunktion – och nu också elektronisk post direkt från Internet.
Men Internet behöver inte vålla något större problem, utom möjligen hur man får in e-post-adressen på visitkortet. Nallen piper till och Internet-posten rinner ut på mobiltelefonen och sedan vidare till den bärbara PC-n, krångligare är det inte.
Europolitan lanserar i dagarna en uppfinning som kan rubriceras som “den vandrande brevlådan”. Först kommer ett elektroniskt kuvert i mobiltelefonens fönster och sedan “sprättar man upp kuvertet” genom att jacka den bärbara datorn till nallen. Tjänsten heter EuroMail och detta är något nytt för GSM-telefonerna.
Kan bli snigelpost
På det stora företaget kan post från Internet fungera bra. Finns ett brev i in-lådan flaggas det i det lokala nätet. Men utanför företaget är det omständligt att vittja lådan. Med hjälp av den medhavda datorn ringer man upp för att se om det har kommit något, kanske flera gånger under dagen. Använder man mobiltelefonen blir det dyrt. Eller så ger man sjutton i att tömma brevlådan. E-post blir snigelpost och det var ju inte meningen.
Brevet finns kvar
Så här går det till:
Antag att jag skickar elektronisk post till Eva Asp över Internet. Evas nalle ger en signal och i fönstret kommer denna text: “Ett e-mail till evaasp.doc 420 kb från ingemar.larsson$sil.postnet.se överföringstid 1,5 min. Koppla in PC, starta EuroMail”.
Vill Eva läsa brevet genast ansluts mobiltelefonen till datorn. EuroMailprogrammet visar ett Windowsfönster där ett klick på “Hämta E-mail” matar ut brevtexten på skärmen. Att läsa brevet senare går också bra eftersom det ligger kvar i mobilnätet.
Trafiken går fortare än vad man vant sig vid med modem och den vanliga telefonen. Man är uppkopplad efter fyra sekunder och tio sidor text med 2 000 tecken vardera tar cirka fem sekunder att skicka tack vare den inbyggda komprimeringen.
Även som vykort
Mobiltelefonen (GSM) har förutom talkanalen en datakanal som kan användas för att ta emot korta meddelanden, vilka visas i fönstret på mobilluren. Hos Europolitan och Telia kan man också skicka SMS-meddelanden men då bör man ha en PC att skriva på. Denna Short Message Service liknar Minicalls personsökare men i SMS kan man överföra mera text, maximalt 160 tecken. SMS-kanalen står ständigt öppen – är telefonen avstängd sparas meddelandet i mobilnätets brevlåda.
EuroMail använder SMS för att skicka de elektroniska kuverten. Ca 100 tecken kan användas för namn på avsändare och adressat och eventuellt lite text. Är budskapet kort kan det därför räcka med ett “SMS-vykort”. Men normalt låter man programmet i PC-n ringa upp EuroMail för att via talkanalen hämta hem brevet. Det sker automatiserat eftersom EuroMail har en brygga mellan kuvert och brevtext.
Egen poststation
Företag som har en Internetnod behöver inte gå omvägen över Europolitan utan kan öppna sin egen poststation med elektronisk utbärning till de anställdas mobiltelefoner. Tekniken är i princip densamma som i EuroMail, men företaget installerar i stället ett SendIT-program i sin server, som har portar till Internet och till mobiltelenätet. SendIT-programmet fungererar antingen som ett eget mailsystem eller samverkar med program som cc.Mail eller Microsoft Exchange. Är mottagarens PC på jobbet avstängd går posten direkt ut till mobiltelefonen.