Jag skrev i DN strax för jul 1999 artikeln: Nallen framtidens trollstav. Dataindustrin har visionen om den nya sköna världen där mobilen styr ditt liv-
25 år efteråt konstaterar jag att så blev det, i det stora hela. ”Vad vad det jag sa” är snabbaste sättet att göra sig impopulär. Tar risken. Vad kommer att hända kommande kvartssekel? Den som lever får se, då jag är 110 bast.
Nallen framtidens trollstav. Dataindustrin har visionen om den nya sköna världen där mobilen styr ditt liv
Publicerad 1999-12-16
Av Ingemar Larsson (numera Lindmark)
Dirigenten, trollkarlen, marskalken – staven har i alla tider varit en symbol för makt och magi. Den nya tidens trollstav kan bli en zapp med vilken du styr livet självt. Du kommer att känna samma eufori som när du med fjärrkontrollen utsläcker Ingvar Oldsberg från tv-skärmen.
Det smarta hemmet är inte långt borta, vilket har fått Ericsson och Electrolux att samarbeta kring apparater i ett intelligent kök. Lite sömndrucken trevar du efter mobiltelefonen för att zappa igång mikron och motorvärmaren. Det sitter för övrigt ”mobiltelefoner” lite varstans i huset, som till exempel har koll på tjuvar eller som ställer om så att du får den billigaste elen.
Datorindustrin har redan döpt denna sköna nya värld. Den kallas pervasive computing, vilket kan översättas till datorkraft som är allestädes närvarande.
Du får e-post som säger att du snabbt måste ta dig till London och på zappnallen får du veta att det finns en plats på flyget. Du bokar med ett nytt klick och zappen fungerar samtidigt som betalkort, fast mycket säkrare eftersom det krävs både pinkod och röstkoll. Biljett behöver du inte bekymra dig om för du zappar dig i stället genom gaten.
Förutom GSM, som snart kommer att heta 3G eller UMTS, så kommer vi att använda ett personligt mobilnät, baserat på Bluetooth, med några få meters räckvidd. Det kommer att sitta en Blåtand i var och varannan medhavd apparat som gör att de kan prata med varandra.
En titt i tidtabellen med mobilen på Internet säger att flygbussen kommer först om en timma och därför tar du bilen till Arlanda. Då hinner du köpa en skjorta innan, eftersom kragen är solkig. På Internet låter du zappen utforska var man inom en kvarts gångavstånd kan köpa den billigaste Stenströmskjortan. Väl i butiken betalar du från Internetkontot i samma ögonblick som zappen läser streckkoden, och du slipper köa i en kassa. Möjligen finns en kassörska kvar så att du kan betala även om du har åkt fast i ett stickprov och blivit portad i systemet.
Din bil rapporterar hela tiden positionen till nätet och som retur får du besked hur mycket tid du har för att hinna med flyget. Om du vill kan bilzappen surfa på E4-ans eget Internet så att du får lockande säljerbjudanden längs vägen. Börjar motorn hacka så går automatiskt ett larm till verkstaden. SAAB i Märsta meddelar kanske att den där malören kan de åtgärda medan du är bortrest, och man bjuder på fri skyttel till flygplatsen.
Hur troligt är detta scenario
Tekniskt börjar bitarna falla på plats, med nallen som dataterminal och med e-betalkort som inte tillåter fusk. Telenor Mobil i Norge lanserar ett SIM-kort för mobiltelefon som samtidigt fungerar som ett kreditkort. På B&W i Bromma läser kunden själv prisetiketterna med en bärbar radioterminal när han stoppar varan i vagnen. Det skulle lika gärna kunna vara en nalle försedd med streckkodsläsare.
Tetrapak och pappersindustrin medverkar i en forskning i Braviken där transistorer trycks på vanligt papper. Ett ark som gått igenom en tryckpress eller laserprinter kan då fungera som en dator. En förpackning som bär på en sådan elektronik kan skicka ut signaler som säger vad produkten kostar och därför kan du köra shoppingvagnen genom en grind utan att plocka ur varorna. Mobiltelefonen fångar signalerna och meddelar banken hur mycket som skall dras från kontot.
Om vi nu går till butiken. Datorn på tetran talar om när mjölken är på upphällningen vilket kylskåpsmobilen meddelar ICA. Sedan levereras varorna utan att du har behövt lyfta ett finger.
Penneybutikerna i USA sätter upp skyltar som bygger på denna teknik att trycka IC-kretsar, fast då på plastfolie i stället för papper. I labben är Lucent och IBM snart klara med böcker vars vita sidor fylls elektroniskt med E-ink. Om vi får mobiltelefoner som bara består av ett pappersark med påtryckta kretsar återstår att se. Framtiden för Ericsson och Nokia ligger i alla händelser inte i själva nallen, sådana kommer att kastas över oss. Framtiden ligger i flärd, varumärkesmystik och i en uppsjö av nya tjänster.
Science fiction
Flygbiljetter kan bokas och betalas över Internet och snart kan vi resa utan att visa upp en biljett, eftersom vi i stället skickar en signal från mobilen. Bilindustrin, med Volvo och Saab i täten, utvecklar intelligenta bilar där en inbyggd mobil håller kontakt med omvärlden. Sverige och Norden har fått världens ögon på sig för det är här mycket av den nya sköna världen uppenbarar sig, med mobilt Internet och snart troligen också mobila trollstavar.
Utan visioner stannar världen. 1995 skrev DN om Hjalmar Winblad, som tillsammans med några kompisar startat Sendit. Företaget var då just inte mycket mer än en luftig idé hur e-post kunde skickas från Internet till nallen, för en marknad på två ben som Hjalmar sa. 1997 satte DN rubriken ”Musen som jagar elefanter” när Ericsson hade nappat på Sendits e-postserver. I somras köpte Microsoft Sendit för en miljard. Och nu lägger Ericsson och Microsoft av en bredsida tillsammans för att erövra marknaden på två ben.
© dn.it@dn.se