Om Sokrates flyttat till Stockholm idag?

Var hade Sokrates jobbat om han flyttat till dagens Stockholm? Inte till Dagens Nyheter för att ogillade skriftspråket. Kanske hos Svt Uppdrag granskning – i sin iver ställa frågor och söka svar för att stimulera kritiskt tänkande och genomarbeta idéer. Fast förmodligen hade han fått sparken, för han brydde sig mindre om journalistisk faktakoll. Hellre var han då en flanör på Drottninggatan, omgiven av lyssnare. … Fortsätt läsa Om Sokrates flyttat till Stockholm idag?

Vandra i von Fersens hjulspår. Kalabaliken 1810 mellan Liljeholmen och Riddarhuset.

Som kunde blivit ett svenskt Bastiljen 20 juni 1810. Dagen som definitivt satte punkt för gustavianska erans överdåd. Med en spirande demokrati, på väg mot ett mer jämlikt Sverige. Fast kalabaliken var snudd på en revolution, som i Paris. Freden 1809 blev dyrköpt. Riket amputerades med en tredjedel. Ekonomin i kaos och många fruktade att landet skulle styckas av stormakterna, som i Polen. Lågadliga revolterade … Fortsätt läsa Vandra i von Fersens hjulspår. Kalabaliken 1810 mellan Liljeholmen och Riddarhuset.

Så gick det till när vi betalade räkningar på Postkontoret

Den 17 november 1962 var expeditionshallen på centralpostkontoret vid Vasagatan svart av folk – precis som alla andra lördagseftermiddagar. Efter klockan ett var kontoret nämligen ensamt i Stockholm om att kunna ta emot inbetalningar, och under hösten hade mellan 3000 och 5000 kunder kommit.

Signaturen Lugårdh i SvD gjorde ett studiebesök och rapporterar: Vid de tolv öppna luckorna köade affärsinnehavare, kontorsfolk, lördagsfirare och extraarbetare. Denna lördag var man 30-40 i varje kö. men vid månadsskiftet kunde det bli upp till 70, vilket kunde betyda en och en halv timmes väntan.

Personalen trivdes på Stockholm 1, men en del övervägde ändå att söka andra tjänster. Expeditörerna orkade helt enkelt inte med lördagarna.

Fortsätt läsa ”Så gick det till när vi betalade räkningar på Postkontoret”

Liljeholmens stearinfabrik: De första 100 åren

På Stadsmuseets vind kan man fortfarande hälsa på hos familjen Pihlqvist, som hade sitt hem där ända tills huset tömdes för att bli stadsmuseum. Olof och Albertina hade 1891 flyttat in i de två små rummen, ett på var sida om trapphuset. De hade två barn, Selma och Gustaf, och fram till sonens födelse 1895 bodde här också en inneboende från Olofs hemby på Öland. Det ena rummet fungerade även som kök, eftersom i kakelugnen fanns en inmurad vedspis med två små ”plattor” och en liten ugn.

Sonen Gustaf arbetade i vaktmästeriet på Liljeholmens stearinfabrik, och 1939 rapporterade DN att Karl Gustaf Pihlqvist var en av dem som vid 100-årsjubileet ur kronprinsens hand fått motta Patriotiska sällskapets medalj.

Fortsätt läsa ”Liljeholmens stearinfabrik: De första 100 åren”

Reportage 1925: Vad får skolungdomen i utlandet lära om Sverige?

I februari 1925 granskade DN hur ”sju kulturnationers” skolböcker behandlade Sverige. Utanför Norden (som man kan läsa om här) recenserade man läroböcker från Frankrike, Tyskland, England och Amerika. (Där inget annat anges är bilderna ur artikeln.)

FRANKRIKE: Gustaf Vasa blev lutheran då pengarna tog slut.

Om franska läroböcker skriver DN uppskattande: Den som från sin skoltid minns de ökentorra listor av namn och årtal som verkade gjorda för att utrota allt historiskt intresse hos ett uppväxande släkte, kan inte annat än avundas den franska gymnasistungdomen som får läsa Albert Malets läroböcker.

Fortsätt läsa ”Reportage 1925: Vad får skolungdomen i utlandet lära om Sverige?”

Reportage 1925: Vad får skolungdomen i Norden lära om Sverige?

I februari 1925 granskade DN hur ”sju kulturnationers” skolböcker behandlade Sverige – däribland våra närmaste grannländer, som vi delvis har en gemensam historia med. Läs mera om Nordens historia i Wikipedia och se kartor längst ner på sidan. Övriga ”kulturnationer” Frankrike, Tyskland, England och Amerika kan man läsa om här. (Där inget annat anges är bilderna ur artikeln.)

DANMARK: Svensken är sparsam men stridslysten, och Skånes bönder talar ännu danska

I danska läroverk lär sig skolbarnen i läroböcker av Möller och Busk mer om Sverige än svenska skolbarn lär om Danmark – kanske för att Sveriges historia lättare fastnar i minnet? reflekterar skribenten.

Fortsätt läsa ”Reportage 1925: Vad får skolungdomen i Norden lära om Sverige?”

I februari 1925 hade ”alla” telefon = Dags för telefonköande!

Redan i slutet av 1800-talet hade Stockholm hunnit bli en av Europas telefontätaste städer, trots att Kgl Telegrafstyrelsen så sent som 1877 ansåg att den nya apparaten inte hade någon framtid, främst för att den inte kunde skapa skrivna meddelanden, och aldrig skulle kunna konkurrera med telegram och brev. Det nya påfundet slog dock snabbt igenom, och 1923 automatiserades samtalen så att man själv slog numret till den man ville kontakta istället för att kopplas av telefonist.

Men det kunde vara svårt att komma fram till de populäraste numren. I maj 1924 skrev DN (avundsjukt?) att man i Köpenhamn redan för flera år sedan löst detta problem: I ”noteringen” kunde abonnenterna anmäla sig för att i tur och ordning kopplas fram till ett upptaget nummer.

Och redan i början av 1925 kunde DN meddela att Stockholm snart inte skulle vara sämre.

Fortsätt läsa ”I februari 1925 hade ”alla” telefon = Dags för telefonköande!”