En myrstack i Stockholm. Så hittar du på Centralstationen, T-Centralen /Stockholm City och Cityterminalen

Resan kan du planera hos SL Stockholms Lokaltrafik (tunnelbana, tågpendeln), SJ-tågen och ResRobot. Men hitta i knutarna mellan tåg, tunnelbana, tågpendeln och bussar sätter myror i huvudet även för en resvvan. Än värre för turister och värst för den som har kroppsliga begränsningar. Vad står det på infotavlan? Vad gör man om rulltrapporna strejkar, vilket de gör ofta. En karta ger överblick. När går nästa … Fortsätt läsa En myrstack i Stockholm. Så hittar du på Centralstationen, T-Centralen /Stockholm City och Cityterminalen

En kvinnlig DN-läsare berättar om glädjeämnen och trätofrön i en nödbostad 1924

I september 1924 fick en stockholmsfamilj äntligen egen lägenhet – efter ett år i nödbostad. Kvinnan firade med att skriva ett brev till DN och berätta om hur vardagen där såg ut. Hon hade tillsammans med man och 5 barn bott i ett rum (snarare avbalkning) som var 7 meter långt, 4 meter brett och väldigt högt i tak. Familjen verkar välbeställd, hade med sig en del möbler – till och med ett piano – och berättar att de magasinerat resten. Dessutom hade de möjlighet att sommartid tillbringa 2,5 månader “på landet”.

Ändå hamnade de i nödbostad i bostadsbristens Stockholm. De var inte ensamma: bilden ovan visar inkvarterade barn på tjugotalet, av okänd fotograf (CC-BY) Stadsmuseet via Stockholmskällan. Här kan man läsa mera om Stockholms nödbostäder.

Fortsätt läsa “En kvinnlig DN-läsare berättar om glädjeämnen och trätofrön i en nödbostad 1924”

Den stridbare kyrkoherdens kamp mot tjugotalets spritsmuggling och de mystiska ljussignalerna från telegrafstationen

Redan 1921 hade hembränningen utrotats av smugglingen, och smuggelspriten flödade i Stockholm, främst från skärgården. Den bedrevs både av storsmugglare och “vanligt folk”. Årskrönikan 1924 rapporterar:

Smugglingen från Skärgården pågår som vanligt. Häromdagen kom exempelvis fröken A med ångaren Blidösund från Köpmanholm med fem liter sprit gömt i kläderna, och med samma båt kom fru Ö med tre liter. Med Blidö åkte några dagar senare ovanligt många till Stockholm för att omsätta smuggelsprit, bland dem fröken E med 10 liter, fröken SS med 22, och fröken P med ett tjugotal. Och på ångaren Vaxholm III upptäcktes att en kvinnlig passagerare inte bara hade 3 liter sprit i bagaget. Dessutom hade det fyra månader gamla barn hon bar på armen en liter i sin linda.

Fortsätt läsa “Den stridbare kyrkoherdens kamp mot tjugotalets spritsmuggling och de mystiska ljussignalerna från telegrafstationen”

1924 slog flyttmånaden oktober rekord i antal flyttar – med åtföljande bestyr.

Ända sedan 1800-talet hade svenskarna haft oktober som den stora flyttperioden – från början för att det passade bondesamhället bäst att statarna sa upp sin tjänst efter septemberskörden. Men flyttandet fortsatte länge att prägla oktober månad – trots olägenheterna med att alla flyttade samtidigt.

Den 8 oktober 1924 skrev signaturen Sminx i SvD:
Vi har flyttat in vår nya moderna våning i det nya förtjusande huset! Det vill säga våra möbler har flyttat in. Själva bor vi på pensionat “tills vidare” – vilket kan betyda allt från några till ganska många veckor. Varken huset eller våningen var nämligen färdiga på inflyttningsdagen.

Fortsätt läsa “1924 slog flyttmånaden oktober rekord i antal flyttar – med åtföljande bestyr.”