1710 drabbades Stockholm av sin värsta pestepidemi någonsin. I det längsta försökte man dölja det…

Det var inte konstigt att pesten 1710 uppfattades som ett gudomligt straff. Det fanns flera tecken i tiden: Sedan Karl XII året innan besegrats vid Poltava var kungen försvunnen, det svenska stormaktsväldet höll på att rasa samman, ryska trupper ockuperade svenska Baltikum, och flyktingar vällde in i landet. Dessutom hade de senaste årens extrema kyla lett till missväxt, och svältande hade dragit runt på vägarna och dött i tusental. Många sökte sig in till Stockholm.

Under det knappa halvår som epi­demin rasade dog ungefär 22 000, vilket var ganska exakt 40 procent av stadens befolkning. Det gör pesten 1710 till den värsta dokumenterade katastrofen i svensk historia.

Fortsätt läsa ”1710 drabbades Stockholm av sin värsta pestepidemi någonsin. I det längsta försökte man dölja det…”

På besök i en skolträdgård i augusti 1924

I skolträdgården vid Stora Blecktornet på Söder skrev Aftonbladet 1924 om storstadsbarn som trädgårdsmästare: Vi lever i i ett tidevarv som mer eller mindre berättigat kallats barnens århundrade. Det görs mycket för dem som växer upp i fattigdom med färre möjligheter än andra att få en motvikt mot allt ont som ligger i tiden. Många sänds sommartid ut till kolonier på landet för att få vederkvickelse och styrka.

Och för de övriga finns ända sedan 1907 i Stockholm så kallade skolträdgårdar. Staden ställer upp med mark och 500 folkskolebarn får varje sommar ett litet koloniland att sköta om och sedan ”skörda”.

Fortsätt läsa ”På besök i en skolträdgård i augusti 1924”

Sommaren 1924: Mordfyndet vid Hammarbyleden och polisjakten på mördaren

Den 8 augusti 1924 löd DNs huvudrubrik: GÅTFULLT MORDDRAMA. Ung kvinna anträffad i en säck i Saltsjön. Dagen innan hade två arbetare vid Hammarbyledsbygget under middagsrasten givit sig ner till Saltsjöstranden för att meta. Där såg de en säck som drev in mot de skarpslipade strandstenarna. Den hade konturerna av en människokropp – och ur öppningen stack några hårtestar fram.

En dem skyndade till närmaste telefon och ringde Katarina polisstation, och två konstaplar kom som förde säcken i land. Den innehöll kroppen av en yngre kvinna samt en nattmössa, en näsduk, några glasskärvor och sju metallbitar.

Fortsätt läsa ”Sommaren 1924: Mordfyndet vid Hammarbyleden och polisjakten på mördaren”

Om stockholmsgatornas trafikhistoria. Hur ska det gå utan de kloka hästarna?

När överståthållarämbetet 1924 genomförde nya trafikföreskrifter kommenterade DN: ”Trafikkultur är ett nytt begrepp, men gående och åkandes rättigheter och skyldigheter har länge varit föremål för höga vederbörandes omsorg och allmänhetens diskussion.” Och så gav man några exempel ur Stockholmsgatornas trafikhistoria.

Första föreskriften i de nya trafikkungörelserna löd:
”För den som går på gångbanans vänstra sida är mötande skyldig att vika åt vänster.”

Det låter ju enkelt, men hade föregåtts av många och långa diskussioner. Stockholms polischef Gustaf Hårleman var djupt bekymrad över stockholmarnas usla gångkultur medan borgmästaren Carl Lindhagen i stadsfullmäktige lär ha kommenterat den Hårlemanska vänstertrafiken: ”Jag har gått fram där det funnits något tomrum.”

Fortsätt läsa ”Om stockholmsgatornas trafikhistoria. Hur ska det gå utan de kloka hästarna?”

Augusti 1924: När Stockholms fick nya trafikföreskrifter – och hur det gick med dem

Trafikpolis 1925, Spårvägsmuseet, (PD) via Wikimedia

De första automobilerna hade dykt upp på Stockholms gator omkring år 1900, och 20 år senare var trafikstockningarna värre än idag. Den 1 augusti 1924 infördes nya trafikregler, och en del gamla förtydligades och sattes på pränt. Brott mot dem bestraffades med böter. Både gående och åkande stockholmare skulle nu lära sig en smula trafikkultur.

För gående gällde i fortsättningen polismästare Hårlemans gångtrafikreglemente: Mötande var skyldig att vika till vänster för den som gick på gångbanans vänstra sida, och den som stannade på gångbana måste lämna plats för gående.

Fortsätt läsa ”Augusti 1924: När Stockholms fick nya trafikföreskrifter – och hur det gick med dem”

Spel banar vägen för militären. Cybersoldaten kan agera som en enmansdivision

Publicerad i Dagens Nyheter 1997-08-21 Av Ingemar Larsson Förr var det tennsoldater, idag är det videospel. Svenska ungdomar har utvecklat sin finmotorik så till den grad att svenska flygvapnet måste ändra sina tester för att kunna gallra i sin intagning. Videospelmarknaden är större än databranschen och driver på mot supersnabba hemmadatorer. Hollywood hakar på med datoriserade skenvärldar, där Jurassic Park är en blygsam början. – … Fortsätt läsa Spel banar vägen för militären. Cybersoldaten kan agera som en enmansdivision

Sommarstockholm 1924: När backsvalorna byggde bo in i Frihamnen flyttade arbetarna på sig

En morgon i början av augusti 1924 följde SvD med chefen för Skansens naturhistoriska avdelning, intendent Alarik Behm, på ett studiebesök vid Stockholms frihamn. Där hade intendenten observerat vad han kallade ett nytt inslag i huvudstadens vildfauna: En stor koloni backsvalor.

Detta fann han så pass märkligt att han tänkte ta med informationen i första bandet om fåglar i ”Djurens liv” av A E Brehm, för vars svenska bearbetning han var redaktör. Upptäckten hade också väckt intresse hos andra zoologiskt intresserade, bland dem djurgårdsintenden Öhrström och professor Lönnberg, ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien mm. Och nu hos SvD.

På SvDs bild ovan syns i jordbrinken ingångarna till backsvalans bon inne i grusmassorna. Artikelrubrik: ”Grå flugsnappare, backsvala och stenskvätta har blivit stockholmare”.

Fortsätt läsa ”Sommarstockholm 1924: När backsvalorna byggde bo in i Frihamnen flyttade arbetarna på sig”

När 1600-talets häxprocesser kom till Stockholm – och tog slut. Vad hände?

I Sverige hade häxprocesserna pågått sedan 1668 och krävt närmare 300 liv, främst i Dalarna. 1675 kom de till Stockholm med den s k Gävlepojken, som skulle bo hos släktingar på Södermalm efter att hans mor avrättats som häxa, utpekad av sonen. Södermalms många och långvariga trätor var en av anledningarna till att stadsdelen fått en egen domstol i det nybyggda södra stadshuset. Och trätor gav en utmärkt grogrund för häxanklagelser.

Ändå resulterade det som kallas det stora oväsendet i Katarina inte i mer än sex verkställda dödsdomar och ett självmord innan det – tog slut.

Vad var det egentligen som hände?

Fortsätt läsa ”När 1600-talets häxprocesser kom till Stockholm – och tog slut. Vad hände?”